همزمان با فرا رسیدن فصل سرما کم کم به سراغ راه اندازی وسایل گرمایشی می رویم. در دنیای امروز وسایل گرمایشی متنوعی وجود دارد که از مهمترین و کاربردی ترین آن می توان اشاره ای به پکیج های دیواری و شوفاژ نمود. پکیجی که در بسیاری از خانه ها نصب می شود وظیفه تولید آب گرم و گردش آن را در شوفاژ به عهده دارد. شوفاژ نیز گرما را انتقال می دهد تا محیط به طور یکنواختی گرم گردد. با این حال گاهی اوقات، متوجه می شویم با وجود این که پکیج به خوبی گرما را تولید می کند اما محیط همچنان سرد است، یا این که بخش بالایی شوفاژ سرد و بخش پایینی آن گرم و یا بالعکس می باشد. در چنین مواقعی بایستی علت آن را در تجمیع هوا در شوفاژ دانست. راهکار حل این مشکل هواگیری و گرم کردن شوفاژ می باشد. برای آشنایی بیشتر با دلایل این مشکل و نحوه بر طرف نمودن آن، پیشنهاد می کنیم تا انتها با ما همراه شوید.
جهت مشاوره رایگان و اعزام نیرو شرق و شمال شرقی تهران بر روی شماره کلیک کنید :
۰۲۱-۲۲۹۶۰۷۰۰
۰۹۱۲۹۵۲۴۲۵۵
۰۹۱۲۵۵۸۰۰۶۱
چرا شوفاژ و پکیج هوا می گیرد؟
در ابتدای این پست اشاره نمودیم که یکی از دلایل گرم نشدن شوفاژ می تواند به علت جمع شدن هوا در لوله ها باشد. اما چه دلیلی موجب می شود چنین مشکلاتی به وجود آید. باید بگوییم که این پدیده می تواند بنا به دلایل مختلف نمایان گردد. گاهی اوقات وجود سوراخ های ریزی در لوله ها می تواند منجر به نفوذ هوا به داخل پکیج و شوفاژ شود. بنابراین با مشاهده هر گونه درز و سوراخ بایستی اقدامات لازم را جهت تعمیر انجام داد. خالی شدن آب درون سیستم گرمایشی مرکزی می تواند راه ورود هوا به داخل لوله ها را باز نماید. از دیگر دلایل مهم در این زمینه زنگ زدگی، خوردگی و در نتیجه ته نشین شدن رسوب در داخل آن می باشد. بر اثر خوردگی فلزاتی همچون آهن و آلومینیوم، مسیر لوله ها توسط گاز هیدروژن مسدود می گردد. هوا در زمان باز بودن مخزن، دریچه ها، واشر و یا سایر اتصالات نیز می تواند وارد شوفاژ گردد.
چطور می توان شوفاژ و پکیج را هواگیری نمود؟
چنانچه هوا در شوفاژ جمع شود و مورد بازبینی و سرویس قرار نگیرد رادیاتور عملکرد خود را در گرم نمودن محیط از دست می دهد و حتی با هوا گیری هم ممکن است که مانند قبل کارایی نداشته باشد. بنابراین باید به موقع مورد تعمیر و هواگیری قرار بگیرد. هواگیری در واقع عملی است که طی آن هوایی که در جلوی مسیر آب قرار گرفته را باز می کند. این عمل دارای چندین مرحله است که در ادامه به شرحی از آن خواهیم پرداخت:
مرحله اول
اگر شوفاژ روشن است، بایستی آن را خاموش کنید تا بتوانید کار خود را شروع نمایید. بعد از سرد شدن، شما نیاز به یک سری یا وسیله ای دارید تا بتوانید شیر خروجی شوفاژ را باز نمایید. این شیر در بخش انتهایی بالای شوفاژ قرار گرفته است. قطعه ای مربعی شکل بر روی این شیر وجود دارد که با استفاده از آچار مخصوص می توان آن را باز و بسته کرد. با چرخاندن آچار برخلاف عقربه های ساعت، شیر خروجی باز می گردد، در این هنگام صدای خروج هوا به گوش می رسد.
-مرحله دوم
عمل باز شدن شیر را چندین بار تکرار نمایید تا هوا به طور کلی از داخل لوله ها خارج شود. اگر یک بار این عمل انجام بگیرد ممکن است که هنوز مقداری هوا در داخل لوله ها باقی بماند. بنابراین برای اطمینان بیشتر، این مرحله را برای چند بار مجددا انجام دهید.
-مرحله سوم
با باز شدن شیر، علاوه بر هوا ممکن است که مقداری آب هم خارج گردد. بنابراین برای این که آب بر روی زمین نریزد می توانید اطراف شیر را با دستمال پاک کنید و یا ظرفی در زیر دریچه قرار دهید.
-مرحله چهارم
زمانی که آب به صورت فواره (نه قطره قطره) به بیرون پاشیده شد و هیچ صدایی هم به گوش نرسید، یعنی هوا به طور کامل خارج شده است. پس این عمل را تا زمانی که آب به بیرون ریخته می شود باید ادامه داد. با تخلیه نمودن هوا به طور کامل، حال نوبت به بستن شیر خروجی می رسد. در این مرحله با استفاده از آچار یا سری مخصوص و چرخاندن در جهت عقربه های ساعت، شیر خروجی به طور کامل بسته می شود.
-مرحله پنجم
برای تک تک شوفاژها همین مراحل را می توان پیاده سازی کنید. پس از اتمام کار می توانید پکیج را مجددا روشن نمایید و فشار آن را تا میزانی که مدنظرتان است بالا ببرید.
چرا بعد از هواگیری شوفاژ گرم نمی شود؟
اگر تمام مراحل فوق را به درستی اجرا کرده باشید، با خارج شدن هوا مشکل گرم نشدن شوفاژ قاعدتا باید برطرف گرد. اما اگر با این راهکار، شوفاژ همچنان سرد بود، باید علت آن را در موارد دیگری جستجو نمود. از مهمترین عواملی که می تواند گرم نمودن این وسیله را با اختلال مواجه نماید، ایراد در طراحی لوله ها، ایراد در ورودی گاز، خراب شدن سنسور گرمایشی، کاهش فشار گاز، رسوب گرفتن در مبدل و … اشاره نمود. پس بایستی تمام مواردی که اشاره نمودیم مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرند تا علت اصلی آن مشخص شود.
خسارت احتمالی در صورت هواگیری نکردن شوفاژ
قطعا هواگیری نکردن شوفاژ می تواند با مشکلات متعدد و بعضا یکسری خسارت نیز همراه باشد. از رایج ترین مشکلات به وجود آمده در این راستا می توان به موارد زیر اشاره نمود:
-مسدود شدن سرعت جریان آب در پمپ سرکولاتور
-ایجاد سر و صدا در لوله ها و محل اتصالات
-تغییر دما بین لوله های خروجی و اتاق
-خوردگی دستگاه به علت فرایند اکسایش بین اکسیژن و قطعات فلزی
سرویس و هواگیری به موقع
اگر هواگیری به موقع انجام نگیرد می تواند آسیب جدی به سیستم گرمایشی مرکزی وارد نماید. بنابراین سرویس به موقع آن از اهمیت بالایی برخوردار است. اما شاید برای برخی از عزیزان این سوال پیش آید که برای پیشگیری از مشکلات بیشتر، سرویس آن بهتر است در چه مواقعی انجام بگیرد. باید بگوییم اگر سرویس و هواگیری سالی یکبار آن هم در ابتدای شروع فصل پاییز و زمستان انجام بگیرد می تواند عملکرد و کارایی دستگاه را به طور چشمگیری بهبود ببخشد.
هزینه هواگیری چقدر است؟
اگر هواگیری به موقع انجام بگیرد، سرویس و تعمیر آن هزینه چندان زیادی را در بر نمی گیرد. اما گاهی اوقات مشکل اساسی است و بایستی تعمیرات و سرویس به شکل بهتری انجام بگیرد که این امر می تواند هزینه بیشتری را به دنبال داشته باشد. به طور کلی هزینه هواگیری به آیتم های مختلفی از جمله میزان آسیب دیدگی به شوفاژها بستگی دارد و معمولا بر اساس تعرفه های صنفی تعیین می گردد. از این رو به طور قطع نمی توان هزینه ای مشخص بیان نمود. برای کسب اطلاعات بیشتر و آگاهی از قیمت می توان از افراد و شرکت هایی که در این راستا فعالیت می کنند، کمک گرفته شود.
کلام پایانی
شوفاژ یکی از کاربردی ترین و رایج ترین انواع وسایل گرمایشی موجود در بازار است. به دلیل ایجاد گرمایی مطلوب و یکنواخت از محبوبیت بالایی برخوردار می باشد. شوفاژ مانند هر وسیله گرمایشی دیگر در صورت ایراد پیدا کردن نمی تواند به خوبی گرما بخش محیط باشد. این امر می تواند در پی علت های مختلفی به وجود آید که با شناسایی آن ها می توان مجددا عملکرد شوفاژ را بهبود بخشید. یکی از عمده دلایل گرم نشدن شوفاژ، گیر کردن هوا در داخل لوله ها می باشد. اگر چنین حالتی پیش آید برای جلوگیری از خسارت های احتمالی بایستی مورد هواگیری قرار بگیرد.
نحوه هواگیری فرایندی چندان سخت یا پیچیده ای نیست، افراد طبق مراحلی که اشاره نمودیم خیلی راحت می توانند برای هواگیری اقدام نمایند. البته گاهی اوقات مشکل و خرابی شوفاژ بسیار عمیق تر است که کار تعمیر آن بایستی توسط شرکت هایی که در این زمینه فعالیت می کنند و از تجربه و تخصص کافی برخوردار هستند، انجام بگیرد.